Πώς θα θυμάσαι το όνομα ατόμων που γνωρίζεις: ένας εύκολος τρόπος για να θυμάσαι το όνομα κάποιου, είναι το να τον φαντάζεσαι με κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα, σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Σκέψου για παράδειγμα ότι γνωρίζεις μια κοπέλα που λέγεται Σοφία και σου θυμίζει δασκάλα. Μπορείς εκείνη τη στιγμή, να την φανταστείς σε μια αίθουσα να διδάσκει και να της δώσεις το επώνυμο δασκάλα. Έτσι, όποτε την βλέπεις, θα σου έρχεται στο μυαλό το μέρος και η ιδιότητα ου της έδωσες, και φυσικά το όνομά της. Αν πάλι, θέλεις να θυμάσαι ένα επώνυμο, μπορείς να το συνδέεις με κάποιο αντικείμενο ή ιδιαίτερο στοιχείο του. Για παράδειγμα το ονοματεπώνυμο Τζένη Γαλλίδα, συνδέεται με τη Γαλλία, άρα τον Πύργο του Άιφελ. Αν συνδέσεις τον πύργο με το όνομά της, θα το θυμάσαι κάθε φορά που τη συναντάς. Η απομνημόνευση ενός πολύ δύσκολου επωνύμου, γίνεται παιχνιδάκι, εφόσον το σπας σε συλλαβές.
Φωτογραφία Νο2: Συγκράτησε τα ονόματα σε 30''
Παιχνιδάκι: Παρατήρησε τα πρόσωπα στη Φωτ. Νο2 για 30 δεύτερα. Έπειτα, άνοιξε τη Φωτ. Νο3 και προσπάθησε να ταιριάξεις στα ρπόσωπα, το ανάλογο όνομα.
Για κάθε σωστή απάντηση, κερδίζεις 5 βαθμούς (ξεχωριστά για το όνομα και το επώνυμο). Το υψηλότερο σκορ που μπορείς να πετύχεις είναι οι 60 βαθμοί. Από 10+ χρειάζεσαι εξάσκηση. 30+ είσαι σε καλό δρόμο και 50+ η μνήμη σου σκίζει!
Μικρά μυστικά για μνήμη ελέφαντα:
Φωτογραφία Νο3: Βρες το όνομα και το επώνυμο!
Α. Αν είσαι μαθήτρια ή φοιτήτρια , οργάνωσε καλά την ύλη που έχεις να μάθεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνδέσεις κατάλληλα τα διάφορα στοιχεία, να τα συσχετίζεις και ταυτόχρονα να τα ταξινομείς σε ομάδες
Β. Όσο περισσότερες αισθήσεις συμμετέχουν στην δημιουργία μιας μνήμης, (ακουστικά, οπτικά, κινητικά) τόσο ευκολότερο είναι να την θυμάσαι για περισσότερο.
Γ. Κράτα σημειώσεις. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι πιθανότητες να ανακαλέσεις κάτι που σημείωσες, είναι 7 φορές περισσότερες απ’ ό,τι για όσα απλά άκουσες ή είδες. Αντικειμενικός σκοπός της λήψης σημειώσεων είναι να χρησιμοποιηθούν σαν πλάνα υπενθύμισης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παίρνεις σημειώσεις αποτελείται από δύο βήματα:
Η αναδιατύπωση: καταγράφεις με δικά σου λόγια το νόημα που εμπέδωσες. Το σημαντικό δεν είναι να χρησιμοποιείς άλλες λέξεις για να εκφράσεις το ίδιο πράγμα, αλλά να μπορείς να επιλέγεις τους ουσιώδεις όρους.
Η οργάνωση: οι σημειώσεις πρέπει να είναι καθαρές για να σε διευκολύνουν αρκετά στη δεύτερη ανάγνωση και όχι να σε μπερδεύουν.
Δ. Άφησε να μεσολαβήσει κάποιος χρόνος ανάμεσα στα διάφορα αντικείμενα μάθησης. Η σημασία των διαλειμμάτων είναι μεγάλη, όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στην ατομική μελέτη.
Ε. Απόφυγε τις συναισθηματικές φορτίσεις. Προγραμμάτισε σωστά την ύλη για εκμάθηση για να αποφύγεις το στρες και τη φόρτιση που θα σε αποσυντονίσει. Ο καλός προγραμματισμός σε προφυλάσσει από την κούραση, τον εκνευρισμό και το άγχος, που είναι αναπόφευκτες συνέπειες, όταν προσπαθείς να αφομοιώσεις πολλές πληροφορίες μαζί σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.
ΣΤ. Κάνε επανάληψη (συχνή χρήση στην καθημερινή ζωή) αφού αυτή δεν είναι μόνο μήτηρ μαθήσεως αλλά και διατήρησης αυτής.
Ζ. Πες ναι στις λέξεις - κλειδιά. Η χρησιμοποίηση λέξεων αυτών σε βοηθά να ξεχωρίζεις την κεντρική ιδέα και τις λογικές συνέπειες μιας μνήμης. Κάθε λέξη - κλειδί πρέπει να περιέχει περιληπτικά μια κεντρική ή μια δευτερεύουσα ιδέα, οι οποίες θα παίζουν το ρόλο ενδείξεων που διευκολύνουν την απομνημόνευση και την ανάκληση.
Τα κλειδιά της μνήμης:
1. Αεροβική άσκηση: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η συχνή αεροβική άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου, αφού βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του αίματος και αυξάνει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά του εγκεφάλου. Ταυτόχρονα, η συχνή άσκηση μειώνει την εμφάνιση του στρες, του διαβήτη, και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων, που επηρεάζουν άμεσα την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα, ότι κατά την άσκηση απελευθερώνονται στο μυαλό σου κάποια χημικά, που βοηθούν στην ανανέωση των εγκεφαλικών κυττάρων.
2. Όνειρα γλυκά: ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι κλειδί στην καλυτέρευση της μνήμης σου. Κι αυτό, γιατί τις ώρες που κοιμόμαστε τα εγκεφαλικά κύτταρα και οι νευροδιαβιβαστές χαλαρώνουν αντίθετα με την διαρκή πίεση που υφίστανται τις ώρες που δουλεύουμε ή διαβάζουμε. Τιως ώρες αυτές, το μυαλό είναι ελεύθερο να ξαναθυμάται, οργανώνει και ταξινομεί τις εμπειρίες της μέρας που πέρασε. Οι διαταραχές του ύπνου, μπορούν να σε αφήσουν κουρασμένη και ασυγκέντρωτη και με αδύναμη μνήμη.
3. Αντίο στο κάπνισμα: το κάπνισμα φράζει τις αρτηρίες, δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλο που καταλήγει να μην οξυγονώνεται σωστά.
4. Σωστή Διατροφή: μια διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιή λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στην καλή εγκεφαλική λειτουργία και ενδυνάμωση της μνήμης σου.
5. Ταυτόχρονα, οι βιταμίνες τύπου Β αποδεικνύονται προστάτες των νευρώνων B, εξολοθρεύοντας την ο?οκυστεΐνη,ουσία άκρως επικίνδυνη για τα εγκεφαλικά κύτταρα . Ταυτόχρονα, οι βιταμίνες Β βοηθούν στη δημιουργία των ερυθρών κυττάρων, που είναι υπεύθυνα για την μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα και στον εγκέφαλο κατ' επέκταση. Καλύτερες πηγές βιταμίνης Β είναι το σπανάκι και όλα τα σκουροπράσινα λαχανικά, το σπαράγγι, το πεπόνι, οι φράουλες, τα μαύρα φασόλια και τα εσπεριδοειδή.
6. Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης που έρχεται με το πέρασμα των ετών. Πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα του δάσους, οι τομάτες, το πράσινο τσάι, οι σπόροι, το μπρόκολο και το συκώτι.
7. Ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καλυτέρευση της αντιληπτικής ικανότητας. Προλαμβάνουν την οξείδωση των κυττάρων και την αύξηση της κακής χοληστερόλης. Πλούσιες πηγές, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί.
Κατερίνα Πατούλια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου