Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η σοκολάτα κάνει καλό


   Αναμφίβολα η σοκολάτα είναι πολύ δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους. Δυστυχώς όμως συχνά νιώθουμε άβολα όταν τρωμε σοκολάτα διότι η κατανάλωση σοκολάτας έχει συνδυασθεί με την πρόκληση παχυσαρκίας, ημικρανίας και άλλων αρνητικών για την υγεία μας. Όμως πόση αλήθεια υπάρχει στις πεποιθήσεις αυτές; Ποιες είναι οι πραγματικές επιδράσεις στην υγεία;

   Παρά το γεγονός ότι ακόμα χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να αποδειχθεί τελεσίδικα, φαίνεται ότι μια μέτρια κατανάλωση σοκολάτας είναι ωφέλιμη στον οργανισμό μας. Η σοκολάτα μπορεί να έχει προληπτικές δράσεις εναντίον των καρδιακών νοσημάτων, του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας. Συνήθως η σοκολάτα περιέχει τα ακόλουθα:

Πρωτεΐνες: Είναι απαραίτητες στο μεταβολισμό των κυττάρων

Λιπαρές ουσίες: Περιέχει μέχρι 50% κορεσμένα λίπη

Βιταμίνη Ε: Είναι μια λιποδιαλυτή πρωτείνη σημαντική για τη δομή των μεμβρανών των κυττάρων

Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Είναι ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό των οστών και των δοντιών

Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος

Καφεΐνη: Είναι ένα διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα

Χαλκός: Συμβάλλει στο μεταβολισμό του σίδηρου, βοηθά στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα, στα μαλλιά και βοηθά στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος

Φυτικές ουσίες με αντι-οξειδωτικές ιδιότητες: Το κακάο από το οποίο κατασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντι-οξειδωτικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό.

   Γιατί όμως η κατανάλωση της σοκολάτας έχει συσχετισθεί με διάφορες αρνητικές συνέπειες; Ας δούμε αρχικά τη σχέση της σοκολάτας με την παχυσαρκία.

   Η σοκολάτα είναι πλούσια σε ενέργεια. Μικρές ποσότητες σοκολάτας περιέχουν πολλές θερμίδες. Όταν κάποιος τρωει συστηματικά περισσότερο φαγητό από ότι χρειάζεται ο οργανισμός του, τότε καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που παίρνει. Αυτό οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία. Δεν είναι λοιπόν ορθό να πούμε ότι τρώγοντας σοκολάτα θα παχύνουμε. Είναι μόνο όταν τρωμε υπερβολικές ποσότητες σοκολάτας που θα πάρουμε περιττό βάρος.

   Ποια είναι η σχέση της σοκολάτα με τις ημικρανίες; 
 
Οι ημικρανίες είναι σοβαροί πονοκέφαλοι που εξαντλούν τον ασθενή. Προκαλούνται από σπασμούς των αρτηριών που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Οι αιτίες που προκαλούν τις ημικρανίες δεν είναι γνωστές. Μερικοί παράγοντες θωρούνται ότι προκαλούν την έναρξη των συμπτωμάτων της ημικρανίας. Μερικά φαγητά συμπεριλαμβανομένης και της σοκολάτας έχουν ενοχοποιηθεί για αυτό. Όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα προκαλεί ημικρανία. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες όπως το στρες, η κούραση, ο θυμός, η υπερένταση που είναι πολύ πιο συχνά υπεύθυνοι για την πρόκληση ημικρανίας.

Η σοκολάτα προκαλεί ακμή και σπυριά; 
 
Υπάρχει διαδεδομένη η αντίληψη ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή και σπυριά. Η αντίληψη αυτή δεν βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν μια σχέση μεταξύ σοκολάτας και ακμής. Επιπρόσθετα κανένα από τα συστατικά της σοκολάτας δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ακμή ή τα σπυριά. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου