Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Οι φίλοι του facebook




Όπως κάθε γενιά, έτσι και η σημερινή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τη σημερινή θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς ως <<Η γενιά του facebook>>. Δεν λέω ότι είναι κάτι κακό. Αντιθέτως, το facebook είναι ένα μέσω επικοινωνίας και γνωριμιών, όπου ο καθένας <<φακελώνεται>> κάνοντας ένα προφίλ για τον εαυτό του όπως το θέλει ή καλύτερα, όπως θα ήθελε να δείχνει. Όπως και να 'χει, το θέμα είναι ότι αυτή η <<νέα μόδα>> έχει ως αποτέλεσμα την <<αλλοίωση>> ή μάλλον την <<υποτίμηση>> της λέξης <<φίλος>>, μιας και όποιος γνωστός/άγνωστος σε κάνει <<add>> χαρακτηρίζεται ως φίλος.
Το όλο θέμα ήταν αφορμή από ένα περιστατικό που έζησα, μιλώντας μετά από καιρό με ένα φίλο μου, που τον βρήκα τυχαία στον δρόμο και αρχίσαμε να μιλάμε. Κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε και στο facebook, όπου δεν ήξερα ότι είχε δημιουργήσει προφίλ και δεν τον είχα στους <<φίλους>> μου. Τότε με ρώτησε, <<μα καλά, δεν με θεωρείς φίλο και γι' αυτό δεν με έχεις στο facebook?>>. Ήταν βέβαια αστείο, αλλά και η απόδειξη ότι είχαμε χάσει την έννοια αυτής της λέξης.
Όπως και να 'χει, το facebook θα συνεχίσει να υπάρχει και θα προστίθενται καθημερινά διάφορα νέα άτομα στη ζωή μας. Είναι όμως πραγματικοί μας φίλοι? Διότι, έτσι, βάζουμε μαζί άτομα που γνωρίζουμε αρκετό καιρό με άτομα που τυχαία συναντήσαμε κάποια φορά ή και τελείως άγνωστους, που πιθανότατα να μην μιλήσουμε ποτέ ξανά μαζί τους και απλά θα βρίσκονται στη λίστα αυτών που έχουμε ως φίλους. Σε αυτήν την κατεύθυνση καθένας έχει την ευθύνη των πράξεών του. 



 Castaway

1 σχόλιο: