Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Βιταμίνες

Τις Βιταμίνες τις χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες

α) Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες (B ομάδα και C)
β) Λιποδιαλυτές Βιταμίνες (A, D , E , K)


α) Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες (B ομάδα και C)


Βιταμίνη Β1 (Θιαμίνη)

Απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων για την παραγωγή ενέργειας , λειτουργία της καρδιάς των εντέρων του συκωτιού και του νευρικού συστήματος.

Ευαίσθητη στη ζέστη το οξυγόνο το αλκαλικό περιβάλλον και τις λάμπες UV.

Χορήγηση 1-2 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β1 (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Νεφρά Αρνιού -0,4 mg
Νεφρά Μοσχαριού -0.4 mg
Φουντούκια -0.3 mg



Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)

Μια σύνθεση από 60 ένζυμα όπου παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων , λιπών και πρωτεϊνών.
Βοηθάει στην υγιή όραση (βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού).

Προβλήματα από έλλειψη της είναι η απώλεια βάρους , σωστή ανάπτυξη και προβλήματα στα έντερα.

Ευαίσθητη στη ζέστη το αλκαλικό περιβάλλον και τις λάμπες UV.

Χορήγηση 1.5-2 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β2 (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Συκώτι αρνιού – 4,5 mg
Νεφρά Βοδινού – 3,4 mg
Συκώτι Μοσχαριού – 3,3 mg
Συκώτι Κοτόπουλου -1,5 mg
Καρδιά Βοδινού – 1,8 mg
Κρόκος Αβγού – 0,42 mg



Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη)

Απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων , λιπών και πρωτεϊνών.

H έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη , στην βλέννα , στο νευρικό σύστημα ,στα έντερα στην όρεξη , πρήξιμο στα βράγχια και συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Ευαίσθητη στη ζέστη.

Χορήγηση 15-20 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β3 (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Συκώτι αρνιού – 21,2 mg
Συκώτι Μοσχαριού – 16,8 mg
Συκώτι Κοτόπουλου - 15 mg
Καρδιά Βοδινού – 12,2 mg
Σολομός – 9,8 mg
Πέστροφα – 6,1 mg


Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό Οξύ)


Απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων , πρωτεϊνών παραγωγή λιπαρών οξέων και χοληστερόλης.

Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη , στην όρεξη στην καλή σωματική κατάσταση , στο νευρικό σύστημα , στα έντερα , μπορεί επίσης να συσσωρεύσει λίπος στο συκώτι να προκαλέσει αναιμία και να έχουμε βράγχια ανοιχτά.

Χορήγηση 3-5 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β5 (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Συκώτι Κοτόπουλου – 5,4 mg
Συκώτι Μοσχαριού – 2,3 mg
Αστακός – 1,5 mg
Πέστροφα – 1,3 mg
Αβγό – 1,2 mg
Αβοκάντο - 1 mg
Σολομός – 0,8 mg



Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)


Απαραίτητη για τον μεταβολισμό των αμινοξέων. Μόνο όταν υπάρχει η Β6 τα αμινοξέα μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Πολύ σημαντική η ύπαρξη της για την γρήγορη ανάπτυξη νεαρών ψαριών.

Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη , στην σωματική κατάσταση στα έντερα στα μάτια στο συκώτι και στο νευρικό σύστημα.

Ευαίσθητη στο φως.

Χορήγηση 2 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β6 (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Σκόρδο – 1,2 mg
Σολομός – 0,65 mg
Συκώτι Κοτόπουλου – 0,58 mg
Μπανάνες – 0,51 mg
Συκώτι Μοσχαριού – 0,49 mg



Βιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη)


Απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων , λιπών και πρωτεϊνών.
Διαπλάθει και ενεργοποιεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια που είναι απαραίτητα για την σύνθεση του DNΑ. Έτσι έχουμε ένα νευρικό σύστημα υγιές.

Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα καθώς και αναιμία.

Εάν προσφέρεται τροφή αποτελούμενη από πολλά λαχανικά μπορεί να έχουμε προβλήματα καθώς τα λαχανικά δεν παράγουν την βιταμίνη αυτή.

Ευαίσθητη στο φως και στις UV.

Χορήγηση 0,005 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β12 (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Οστρακοειδή – 0,099 mg
Συκώτι Αρνιού – 0,077 mg
Νεφρό Βοδινού – 0,051 mg
Συκώτι Μοσχαριού  0,036- mg
Μύδια – 0,024 mg
Συκώτι Κοτόπουλου – 0,019 mg
Στρείδια – 0,016 mg
Καρδιά Βοδινού – 0,014 mg
Καβούρι – 0,007 mg
Πέστροφα – 0,005 mg
Σολομός – 0,004mg
Κρόκος Αβγού – 0,003 mg



Βιταμίνη C (Ασκορβικό Οξύ)

Απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου που είναι απαραίτητο για τα οστά τη βλέννα. Απαραίτητη επίσης για την απορρόφηση σιδήρου καθώς και για την υγεία των κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων.

Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει δυσμορφίες στα οστά και στα βράγχια.

Ευαίσθητη στο φως και στη ζέστη και το οξυγόνο.

Χορήγηση 75 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Κόκκινη Πιπεριά -170 mg
Μπρόκολο -110 mg
Μπρόκολο Κινέζικο -92 mg
Πράσινη Πιπεριά -90 mg
Ακτινίδιο -73 mg
Κουνουπίδι -70 mg
Φραγκοστάφυλο -48 mg
Φράουλες -45 mg
Βατόμουρα -38 mg
Συκώτι Κοτόπουλου -35 mg
Σκόρδο -11 mg



Βιταμίνη Η (Βιοτίνη)

Απαραίτητη για τον μεταβολισμό λιπών και πρωτεϊνών καθώς και για την παραγωγή ενέργειας.

Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει ανορεξία αναιμία και προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

Ευαίσθητη στη ζέστη και στις UV.

Χορήγηση 0,05mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Η (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Σολομός – 0,005 mg
Στρείδια – 0,0083 mg
Αβγό βραστό -0,045 mg





(β) Λιποδιαλυτές Βιταμίνες (A , D , E , K)



Βιταμίνη Α (Ρετινόλη Α1 , Α2)

Τη Βιταμίνη Α θα την βρούμε σε δυο μορφές
(α) Σαν Ρετινόλη , σε τροφές ζωικής προέλευσης και
(β) σαν Καροτένη , σε τροφές φυτικής προέλευσης.

Συσσωρευμένη στο συκώτι είναι πολύ σημαντική βιταμίνη για την προστασία του επιθηλιακού ιστού.

Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην φυσική κατάσταση , στην κανονική ανάπτυξη , στο συκώτι , στη βλεννογόνο μεμβράνη και στα βράγχια.

Ευαίσθητη στην ζέστη και στο οξυγόνο.

Χορήγηση 1.5 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη A (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Συκώτι Αρνιού – 31.41 mg
Συκώτι Μοσχαριού – 13.38 mg
Συκώτι Κοτόπουλου – 6.6 mg
Καρότα – 1.7 mg
Μαϊντανός – 0,82 mg
Μάγκο – 0,4 mg
Πράσο – 0,38 mg
Σπανάκι Αγγλικό – 0,37 mg
Κόκκινη Πιπεριά – 0,25 mg


Βιταμίνη D (καλσιφερόλη, D1-D7)

Υπάρχουν πολλές προ-βιταμίνες από τις οποίες ένας οργανισμός παράγει Καλσιφερόλη. Ο τύπος της βιταμίνης D που θα δημιουργηθεί είναι σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες προ-βιταμίνες.

Το συκώτι μπορεί να αποθηκεύει βιταμίνη D για μήνες.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και το μεταβολισμό και ενεργοποίηση   του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Στους Δίσκους μας η έλλειψη της βιταμίνης αυτής μας οδηγεί στην νόσο Τρύπα στο Κεφάλι.

Ευαίσθητη στο φως.

Υπερ δοσολογία οδηγεί στην αφαίρεση του ασβεστίου από τα οστά.

Χορήγηση 10 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη D (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Σολομός / Πέστροφα – 0.012 mg
Κρόκος Αβγού – 0,0049 mg
Συκώτι Μοσχαριού – 0,0005 mg


Βιταμίνη Ε (Τοκοφερόλη)

Η Βιταμίνη αυτή δρα σαν φυσικό αντιοξειδωτικό των λιπαρών οξέων εμποδίζοντας την συσσώρευση τους σε τροφές και σώμα.

Επίσης βοηθάει και στην γονιμότητα.

Ευαίσθητη στο φως το οξυγόνο και την θερμοκρασία.

Χορήγηση 5-10 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη E (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Οστρακοειδή – 5 mg
Συκώτι Κοτόπουλου – 1,4 mg
Σπανάκι Αγγλικό – 1 mg


Βιταμίνη Κ ( Κ1 φυτομεναδιόνη , Κ2 μενακινόνη)

Τη Βιταμίνη Κ1 τη βρίσκουμε στα λαχανικά και τις Κ2 τις βρίσκουμε στην εντερική χλωρίδα. Η Βιταμίνη αυτή βοηθάει στην πήξη του αίματος. Eπίσης απαιτείται για τη βιοσύνθεση κάποιων άλλων πρωτεϊνών που βρίσκονται στο πλάσμα και στα νεφρά. 

Ευαίσθητη στο φως , σε υπερ δοσολογία βιταμίνης Ε και σε αντιβιοτικά.

Χορήγηση 0,001-0,05 mg σε κάθε κιλό τροφής. (*)

Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Κ (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Σπανάκι Αγγλικό – 0,24 mg
Μπρόκολο – 0,10 mg
Αρακάς – 0,019 mg
Φράουλες – 0,013 mg



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου