Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Extreme Sports - Paintball


Τί είναι το Paintball;

Το Paintball (Χρωματοσφαίριση) είναι πιθανώς το ταχύτερα αναπτυσσόμενο extreme άθλημα στον κόσμο. Στην Αμερική οπου και πρωτοξεκίνησε, εχει ήδη ξεπεράσει σε δημοτικότητα αθλήματα όπως το snowboard. Είναι πλέον διαδεδομένο, όχι μονο στην γνωστότερη μορφή του που είναι σε δάση και κτίσματα (Recball/MilSim) αλλα και στην αγωνιστικότερη μορφή του (Speedball) η οποία λόγω του τρόπου διεξαγωγής του επιτρέπει σε θεατές να παρακολουθούν καθώς και σε τηλεοπτική καλυψη, πράγμα που συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην δημοτικότητα του. Πρόκειται για ενα fun ομαδικό άθλημα/παιχνίδι το οποίο αριθμεί πολλές χιλιάδες παικτών ανα τον κόσμο.
Πρόκειται για ένα άθλημα κατα το οποίο η μία ομάδα κοιτάει να εξοντώσει την άλλη χρησιμοποιώντας μπίλιες με μπογιά οι οποίες εκτοξεύονται μέσα απο ειδικά "οπλα" που ονομάζονται μαρκαδόροι (καθώς μαρκάρουν εναν αντίπαλο). Υπάρχουν πολλοι τρόποι να παίξει κανείς paintball, οι ομάδες συνήθως απαρτίζονται απο 3, 5, 7, 10 άτομα και μπορεί να φτάσουν σε μεγάλα σενάρια ακόμα και στα 500 ανα ομάδα αν και στην Ελληνική πραγματικότητα συναντάμε πολύ μικρότερους αριθμούς απο αυτό (αλλα συνεχώς αυξανόμενους!). Ο κοινότερος τρόπος για να παίχτει το παιχνίδι είναι το Capture The Flag (κατάληψη σημαίας). Με λίγα λόγια η μια ομάδα προσπαθεί να πάρει την σημαία της αντίπαλης. Οι σημαίες αυτές συνήθως βρίσκονται στην βάση της κάθε ομάδας. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε αυτό όπως Center flag (κεντρική σημαία) όπου η σημαία βρίσκεται στο κέντρο του χώρου και πρέπει να γίνει αγώνας και απο τις δύο ομάδες για την κατάληψη της.
Το paintball είναι το μόνο άθλημα στο οποίο νόμιμα μπορείς να βγάλεις κάποιον αντίπαλο εκτός παιχνιδιού. Για αυτό το λόγο οι ομάδες για να επιτύχουν τον σκοπό τους και να κερδίσουν χρειάζεται να ακολουθήσουν τακτικές οι οποίες θα εξοντώσουν τους παίκτες της άλλης ομάδας ενω θα παρέχουν καλή και σωστή ανάπτυξη των παικτών της στον χώρο οπου γίνεται το παιχνίδι. Παίζοντας έξυπνα, μια ομάδα αρχίζει και μαζεύει πόντους απο τις εξοντώσεις αντιπάλων και τις επιτεύξεις αντικειμενικών στόχων. Στο τέλος η ομάδα που έχει εξοντώσει τους περισσότερους ή όλους τους αντιπάλους και/ή εχει αρπάξει και κρεμάσει την σημαία των αντιπάλων στην βάση της ανακυρήσσεται νικήτρια.
Το μέγεθος του χώρου στον οποίο παίζεται ενα παιχνίδι paintball (ονομάζεται και πεδίο) ορίζεται ανάλογα με την πληθώρα των παικτών. Παιχνίδια σεναρίου παίζονται σε μεγάλες αχανείς τοποθεσίες (υπο την αιγίδα κάποιου πεδιάρχη και ποτέ αυθαίρετα) και παιχνίδια αγωνιστικού paintball παίζονται σε γήπεδα 5x5 με ειδικό τάπητα (παρόμοιο αλλα όχι ίδιο με αυτόν που παίζεται το mundialito) ή ακόμα καλύτερα σε γρασίδι. Η διαμόρφωση του πεδίου ορίζεται ανάλογα με το είδος του παιχνιδιού που θα παιχτεί. Σε παιχνίδια σεναρίου τα δάση και τα παλιά κτίρια έχουν την τιμητική τους ενώ σε παιχνίδια αγωνιστικού paintball οι παίκτες χρησιμοποιούν φουσκωτά εμπόδια για κάλυψη.
Κάτι που δεν σταματάει ποτέ κανείς να τονίζει στον χώρο μας είναι το μεγάλο θέμα της προσωπικής σωματικής ασφάλειας και αυτής των άλλων παικτών. Κάθε παίκτης πρέπει να φοράει μάσκα προστασίας απο τις μπίλιες που εκτοξεύουν οι μαρκαδόροι. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ενα χτύπημα σε γυμνό μάτι απο μπίλια μπορεί να επιφέρει τύφλωση ενώ σε ορισμένα μη προστατευμένα σημεία στο κεφάλι ακόμα και θάνατο. Για αυτό το λόγο οι παλαιότεροι παίκτες συνήθως συνεχώς τονίζουν την σημασία της προστασίας μέσα και έξω απο το πεδίο. Για την προστασία των θεατών αλλα και των παικτών που δεν παίζουν υπάρχουν χώροι περιτριγυρισμένοι με ψηλά δίκτυα όπως το player's area αλλα και ο χώρος με τις κερκίδες, οπου αυτές υπάρχουν.
Κάθε παιχνίδι επιβλέπεται απο οργανωμένη ομάδα διαιτητών η οποία εφαρμόζει τους κανονισμούς, ελέγχει το fairplay των παικτών και προσέχει την ασφάλεια τους.
-

Ποιος μπορεί να παίξει Paintball; 

-

Στην Ελλάδα καθώς ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί το άθλημα απο το Ελληνικό κράτος (δεν υπάρχει Ομοσπονδία σχετική με την Χρωματοσφαίριση) δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατώτερη ηλικία για να παίξει κανείς. Συνήθως τα πεδία ορίζουνε τους δικούς τους κανονισμούς το καθένα. Το πιο σημαντικό είναι ο παίκτης να μπορεί να καταλάβει και να εφαρμόσει ορισμένες βασικές έννοιες για να μην διακινδυνευσει την ασφάλεια του και αυτή των γύρω του. Υπάρχουν περιπτώσεις στην Ελλάδα οπου παιδιά 10-11 χρονών εχουν παίξει με απόλυτη σοβαρότητα σεβασμό και ευλάβεια προς τους κανονισμούς ασφαλείας. Όσον αφορά το μέγιστο της ηλικίας αυτό πραγματικά δεν υπάρχει. Μπαμπάδες και μαμάδες δεν αντιστέκονται στην επιθυμία να λάβουν μέρος οταν φέρουν τα παιδιά τους σε ενα πεδίο και συχνά βλέπει κανείς περιπετειώδεις γονείς να παίζουν. Ο γνώμονας είναι οσο αντέξει κανείς.
Είναι κυρίως ανδροκρατούμενο άθλημα αλλα οι πολλές γυναίκες που έχουν κάνει την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια ώς παίκτριες γίνονται ολοένα και περισσότερες. Μάλιστα επειδή στο paintball παίζει μεγάλύτερο ρόλο η εξυπνάδα και η δυνατότητα να πάρει κανείς γρήγορες αποφάσεις απο την μυική δύναμη αποδεικνείονται πολυ δύσκολοι αντίπαλοι.
-

Θα αποκτήσω μελανιές; 

-

Οι μπίλιες ταξιδέυουν με 328 χιλιόμετρα την ώρα (300 fps) και έχουν διαμέτρημα 0.68, αρκετό λοιπόν ώστε αν χτυπηθεί κανείς σε γυμνό δέρμα να αποκτήσει κάποιου είδους μελανιά. Αυτό όμως μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό και είναι κάτι που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος, και ενας λόγος οπου το ασθενες φύλο δεν τολμάει να δοκιμάσει το paintball.
Με χοντρά ρούχα και σωστό προστατευτικό εξοπλισμό οι μπίλιες που ακουμπάν το σώμα απλά σπάνε αφήνοντας το χρώμα τους πάνω στον παίκτη. Ο ίδιος παρόλο που καταλαβαίνει την επαφή με την μπίλια αποφεύγει την μελανιά. Πολλές φορές ενας παίκτης μπορεί να βγεί εκτός παιχνιδιού απο χτύπημα σε μάσκα ή σε μαρκαδόρο επομένως δεν χρειάζεται απαραίτητα επαφή με το σώμα για να βγεί εκτός.
Επίσης σε παιχνίδια κυρίως περιστασιακών και νέων παικτών υπάρχει ο κανονισμός των 2 μέτρων. Αυτός λέει πως σε απόσταση κάτω απο 2 μέτρα οι παίκτες βγαίνουν και οι δύο οταν κοιτάνε ο ένας τον άλλον ή μόνο ο ένας εφόσον ο αντίπαλος του δεν τον έχει αντιληφθεί. Σε τέτοια περίπτωση και αφού ο παίκτης έχει κληθεί απο τον αντίπαλο του να παραδοθεί, απλά αποχωρεί απο το πεδίο μέχρι το επόμενο παιχνίδι.
Για τον γυναικείο αγωνιστικό πλυθυσμό προσφέρεται ειδικός θώρακας για το στήθος ενω οι άντρες καλό είναι να εχουν προμηθευτεί σπασουάρ. Τέλος υπάρχει το πολύ φτηνό Μολυβόνερο το οποίο βρίσκεται σε φαρμακεία παντού, το οποίο σε επαφή με το δέρμα μετριάζει τις μελανιές και την οπτικά άσχημη εικόνα τους.
-

Τι επίπεδα παικτών υπάρχουν στο paintball; 

-

Συνήθως οι νέοι παίκτες ξεκινούν ώς περιστασιακοί παίκτες του σαββατοκύριακού και αργότερα ορισμένοι που κολάνε το μικρόβιο εξελίσσονται σε πάικτες οι οποίοι δημιουργούν τις δικές τους ομάδες με τους φίλους τους ή προσχωρούν σε ήδη υπάρχουσες οι οποίες λαμβάνουν μέρος σε διοργανώσεις και τουρνουά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν διαβάζετε αυτό τον οδηγό το πιο πιθανό είναι οτι θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο με το paintball επομένως και είστε έτοιμοι να κολήσετε το μικροβιο! Δεν είναι δύσκολο, αν και οι φίλοι σας ασχολούνται δοκιμάστε να φτιάξετε την δική σας ομάδα. Μέσα στο pbZone υπάρχουν πολλές πληροφορίες και άρθρα για να κάνετε μια σωστή αρχή.
-

Τι είδη πεδίων υπάρχουν; 

-

Πεδία Σεναρίου: Είναι μαζί με τα πεδία recball ίσως τα πρώτα πεδία με τα οποία έρχεται σε επαφή ενας νέος παίκτης. Τα συγκεκριμένα πεδία χαρακτηρίζονται απο αχανείς δασικές εκτάσεις και/ή κτίρια εγκαταλλελημένα τα οποία υπο την αιγίδα του διοργανωτή του σεναρίου απομονώνονται απο περαστικούς και περίεργους για την δική τους ασφάλεια και για να διεξαχθεί ενα μεγάλου βεληνεκούς σενάριο. Στην Ελλάδα τέτοια πεδία υπάρχουν αλλα νέοι χώροι σπανίζουν καθώς είναι δύσκολο εως ακατόρθωτο να ληφθεί άδεια για την χρήση του χώρου.
Πεδία Rec-ball: Είναι πεδία εξομοίωσης αληθινών περιστάσεων με urban στοιχεία καθώς και εμπόδια όπως παλέτες, καρούλια παλαιά αυτοκίνητα και πρόχειρα κτίσματα. Στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένα κυρίως λόγω εύκολα ελεγχόμενου χώρου καθώς αυτά τα πεδία είναι μικρά σε μέγεθος. Πολλά απο αυτά τα πεδία δέχονται διοργανώσεις πάρτυ και παιχνιδιών απο οικογένειες, εταιρείες και συλλόγους κάθε είδους.
Hyperball: Είδος που στην Ελλάδα ειδικά δεν είδαμε ποτέ. Πρόκειται για παρόμοια κατάσταση με το Rec-ball αλλα με σωλήνες για εμπόδια, πολλοί τα θεωρούν ως τον προάγγελο των Speedball πεδίων και δεν έχουν άδικο.
Speedball: Η αγωνιστική εκδοχή του paintball στην πιο ωμή της μορφή. Τα πεδία είναι συνήθως στο μέγεθος 5x5 mundialito, με τάπητα ή γρασίδι. Τα εμπόδια είναι φουσκωτά και προσφέρουν ελάχιστη κάλυψη κατα την χρήση τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά τέτοια πεδία και συνεχώς ανοίγουν καινούργια.
-

Που μπορώ να παίξω paintball στην Ελλάδα; 

-

Στην Ελλάδα θα βρεί κανεις τα περισσότερα πεδία ανεξαρτήτου είδους στην Αθήνα, η επαρχία όμως τείνει να μας βάλει τα γυαλιά με τις αξιόλογες τοποθεσίες που διαθέτει ειδικά για παιχνίδια σεναρίου. Στην πρωτέυουσα και τη συμπρωτεύουσα μπορούν να βρεθούν πεδία με άρτιες εγκαταστάσεις αγωνιστικού paintball όμοιες ή και καλύτερες ορισμένες φορές απο αυτές του εξωτερικού.
Στο pbZone έχουμε συγκεντρώσει όλα τα πεδία της Ελλάδας με στοιχεία επικοινωνίας, χάρτη για το πώς θα πάτε, φωτογραφίες, σελίδα πρόγνωσης καιρού και παροχές σε ένα σημείο για την δική σας ευκολία. Επίσης για τους πιο τεχνολογικά εξελιγμένους παρέχουμε Σημεία Ενδιαφέροντος (POI) με μαρκαρισμένα όλα τα πεδία της βάσης μας για να τα χρησιμοποιήσετε στο GPS σας (με το Destinator).
-

Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για να παίξω paintball;

-

Το πρώτο και κυριότερο που χρειάζεται και συνήθως η πρώτη αγορά ενός νέου παίκτη θα πρέπει να είναι μια μάσκα. Είναι ο μόνος εξοπλισμός για τον οποίο δεν πρέπει κανείς να σκεφτεί τα χρήματα που θα δαπανήσει. Μια καλή μάσκα προστατεύει πολύ καλύτερα την περιοχή του κεφαλιού, δένει καλύτερα πάνω στο πρόσωπο και είναι αντιθαμβωτική. Πρόσθετος προστατευτικός εξοπλισμός είναι επιθυμητός άλλα όχι και υποχρεωτικός. Υπάρχουν επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, σπασουάρ, θώρακες και προστασια λαιμού και καρωτίδας που κάνουν πολύ καλή δουλειά στο θέμα της προστασίας.
Ο μαρκαρόδος (το όπλο) του paintball είναι το δεύτερο βασικότερο κομμάτι εξοπλισμού. Η χρήση του είναι απλή, να μαρκάρει αντιπάλους και να τους στέλνει στον χώρο αναμονής για το επόμενο παιχνίδι. Μαρκαδόροι υπάρχουν σε διάφορα σχέδια, χρώματα και μεγέθη. Πάλι είναι προσωπική επιλογή του κάθε παίκτη για το τι θα επιλέξει. Οσον αφορά το σχέδιο μπορεί να επιλέξει κάποια ρέπλικα ενός αληθινού όπλου στο οποίο μπορεί να προσαρμόσει [[bipod|δίποδα], laser, διόπτρες και άλλα καλούδια ή ενα πιο αγωνιστικό με πιο μικρό μέγεθος, βάρος και ταχύτερο. Οι επιλογές είναι πλέον πάρα πολλές και περιορισμός υπάρχει μόνο στην τιμή αυτων.
Το βασικότερο προωθητικό αέριο για τις μπίλιες είναι πλέον ο συμπιεσμένος αέρας (HPA). Υπάρχει ακόμα κυρίως σε πεδία της επαρχίας και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) άλλα λόγω της αστάθειας του σαν αέριο και της κακής του ιδιότητας να παγώνει έχει αρχίσει να καταργείται. Αυτα τα προωθητικά αέρια όμως τροφοδοτούν εναν μαρκαδόρο μέσω μιας βιδωμένης μπουκάλας που ο παίκτης εχει κουβαλάει μαζί του ανα πάσα στιγμή.
Τέλος πάνω στον μαρκαδόρο προσαρμόζεται ενας ογκώδης πλαστικός γεμιστήρας ο οποίος τον τροφοδοτεί με μπίλιες. Υπάρχουν πολλά είδη γεμιστήρα με τους πιο εξελιγμένους και ακριβούς να έχουν ηλεκτρονικά μέσα υποβοήθησης για να κατεβάζουν τις μπίλιες ταχύτερα, ακόμα και με 25-30 μπίλιες το δευτερόλεπτο (Electronic hopper). Υπάρχουν βέβαια και οι πιο απλοί γεμιστήρες, αυτοί που αφήνουν το νόμο της βαρύτητας να επιδράσει για να τροφοδοτηθεί ο μαρκαδόρος (Gravity hopper).
Το paintball είναι η χαρά του gadgetάκια. Όπως και σε πολλά άλλα χόμπυ/αθλήματα ισχύει και εδώ η σωστή φράση που λέει οτι ο εξοπλισμός δεν κάνει τον παίκτη. Υπάρχουν εξελιγμένα κομμάτια εξοπλισμού που το καθένα απλώς σε φέρνει ένα μικρό βήμα πιο μπροστά απο τους αντιπάλους σου. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα κάνεις με τις ικανότητες σου, την διορατικότητα σου και πολλές φορές το αγωνιστικό σου θράσος!
Ενας πλήρης εξοπλισμός μπορεί να αγοραστεί απο 120-200ευρώ μέχρι και 2000-3000ευρώ, το τι θα επιλέξει ο καθένας είναι ανάλογα με την ανάμιξη του στο paintball, αν είναι περιστασιακός ή συχνός παίκτης καθώς και την ποιότητα και το επίπεδο που αποζητά στο παιχνίδι του. Για τους εντελώς νέους όμως παίκτες υπάρχει και ο ενοικιαζόμενος εξοπλισμός.
-

Τι γίνεται με τον ενοικιαζόμενο εξοπλισμό; 

-

Για όσους τώρα ξεκινάνε ή θέλουν να πάρουν το βάπτισμα του πυρός μπορούν επισκεπτόμενοι ενα πεδίο να νοικιάσουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι εξοπλισμοί των πεδίων είναι αρκετά προσεγμένοι και οι μάσκες τις περισσότερες φορές καθαρές. Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε αλλαγή του εξοπλισμού σας αν είναι προβληματικός. Ιδιαίτερα σφίξτε ή αλλάξτε την μάσκα σας αν παίζει πάνω στο πρόσωπο σας (φορώντας την κάντε απότομες κινήσεις δεξια και αριστερά για να διαπιστώσετε αν παίζει). Πολλές φορές οι μάσκες θολώνουν, ζητήστε άλλη αν μετα απο καθάρισμα το πρόβλημα δεν διορθώνεται, αλλα προς θεού μην την βγάλετε μέσα στο παιχνίδι για να την καθαρίσετε.
-

Τι να φορέσω για την πρώτη φορά που θα παίξω; 

-

Η μόνη προετοιμασία απο το σπίτι είναι να φορέσει κανείς παλιά χοντρά ρούχα (για την αποφυγή μελανιών), αθλητικά παππούτσια ή μποτάκια ανάλογα με το πεδίο που θα πάιξει, αποροφητικές κάλτσες και να πάρει πολύ νερό μαζί του. Επίσης καλό είναι να πάρετε παλιά γάντια (πχ απο ποδήλατο). Τα ρούχα που θα πάρετε δεν θα είναι για πέταμα μετά καθώς με ένα πλυσιμο οι μπογιά φέυγει.
Αποφύγετε όμως τα ανοιχτά χρώματα στα ρούχα. Πολλά πεδία δίνουν μια ολόσομη φόρμα η οποία φοριέται πανω απο τα ρούχα αλλα καλό είναι να συνενοηθείτε με τον ιδιοκτήτη του πεδίου που θα επισκευθείτε.
-

Πόσο κοστίζει μια ημέρα paintball; 

-

Η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί νωρίς, το paintball είναι ακριβό άθλημα και μπορεί να γίνει πολύ ακριβότερο. Εξαρτάται απο τη συχνότητα που παίζετε, αν ταξιδεύετε για να παίξετε και απο το πόσο επιθετικά και σπάταλα παίζετε. Η συχνότητα έχει να κάνει άμεσα με τον τρόπο που λειτουργεί ενα πεδίο. Συνήθως ενα πεδίο μαζεύει 30-60 άτομα την ημέρα και τους χρεώνει όλους την στάνταρ τιμή ενοικίασης του εξοπλισμου (αλλάζει σε κάθε πεδίο αλλα μια ενδεικτική είναι 25-35ευρώ). Σε αυτα τα χρήματα πέρα απο τον εξοπλισμό, δίνεται δωρεάν ενας αριθμός απο μπίλιες (συνήθως 200). Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μεγάλος άλλα στην πράξη δεν φτάνει για πολλά παιχνίδια. Απο εκει και πέρα τα πεδία χρεώνουν 5-6 ευρώ τις επιπλέον 100 [[paintball|μπίλιες]. Αν σκεφτεί κανείς πως την ημέρα ενας νέος/μέσος παίκτης θα χρειαστεί γύρω στις 500-800 μπίλιες τότε το κόστος ανεβαίνει αρκετά. Ορισμένα πεδία επιτρέπουν την αγορά μιας ολόκληρης κούτας σε μια λογική τιμή (50-60ευρώ) απο την οποία μοιράζονται οι παίκτες τις 2000 μπίλιες που περιέχει. Αυτό πάλι ρίχνει το κόστος.
Το pbZone ως ιστοσελίδα απο παίκτες για παίκτες εχει στο παρελθόν κάνει μεγάλες προόδους στην μείωση των τιμών στα πεδία και στις μπίλιες τους. Παρέχει βήμα σε όλους τους παίκτες περιστασιακούς και κυρίως μόνιμους που όλοι μαζί συμβάλλουν στην επιβράβευση των οικονομικών πεδίων. Απο εκεί και περα ο ανταγωνισμός κάνει τις τιμές να κατέβουν.
Οι μόνιμοι παίκτες paintball έχουν άλλα καθεστώτα τιμών. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή ο μόνιμος παίκτης συνήθως προσχωρεί σε κάποια οργανωμένη ομάδα χορηγούμενη απο πεδίο/κατάστημα του χώρου και λαμβάνει πλέον τιμές χορηγούμενες κατα πολύ φθηνότερες απο αυτές στην αγορά. Έχοντας όμως πεί αυτό, ο μόνιμος παίκτης παίζει κάθε σαββατοκύριακο και σε τουρνουά και σενάρια που διοργανώνονται ξοδεύοντας πολλά περισσότερα χρήματα απο οποιονδήποτε περιστασιακό παίκτη. Συγκριτικά μια μέρα paintball για εναν μόνιμο παίκτη που θα λάβει μέρος σε ενα τουρνουά μπορεί να του κοστίσει απο 80 μέχρι 150 ευρώ.
Τα παραπάνω μπορεί να μην ακούγονται πολύ ενθαρυντικά, αλλα θα λέγαμε ψέματα αν ισχυριζόμασταν πως το άθλημα μας είναι φθηνό όπως το ποδόσφαιρο (που δεν έχει αναλώσιμα όύτε ειδικό εξοπλισμό). Όμως η αίσθηση, οι συγκινήσεις και οι στιγμές που ζεί κανείς στο paintball αξίζουν κάθε ευρώ που θα αφήσετε στο τέλος της ημέρας. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site http://www.pbzone.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου