Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Φυσικό αέριο




Το 1973, όταν ξέσπασε η πρώτη πετρελαϊκή κρίση, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής αλλά και της καθημερινής ζωής των πολιτών εξαρτιόταν από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Ετσι, ξεκίνησε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των εναλλακτικών πηγών της, μεταξύ των οποίων και το φυσικό αέριο. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι έχουμε ακόμη τουλάχιστον σαράντα χρόνια πετρελαϊκών αποθεμάτων με το σημερινό ρυθμό κατανάλωσης. Στις μέρες μας, ο «μαύρος χρυσός» αναδεικνύεται σε... θηλιά -οικονομική και πολιτική- για τις χώρες που είναι εξαρτημένες από αυτόν. Η βενζίνη γίνεται είδος πολυτελείας, ενώ οι τιμές όλων των προϊόντων ανεβαίνουν. Αποτέλεσμα, η αύξηση του πληθωρισμού και η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης. Η ανεύρεση και αξιοποίηση τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε πολλά μέρη του κόσμου (Σιβηρία, Αλγερία, Αγγλία κ.ά.) και η κατασκευή εκτεταμένων δικτύων μεταφοράς του, σε συνδυασμό με το ότι η καύση του είναι τέλεια, δηλαδή ουσιαστικά δε διοχετεύει κατάλοιπα στο περιβάλλον, το κατέστησαν αναμφισβήτητα κυρίαρχο καύσιμο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.Τελευταία έχει διεισδύσει και στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα ως μια εναλλακτική συμβατική πηγή, παρέχοντας τη δυνατότητα χρήσης του σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στον οικιακό. Σύμφωνα μάλιστα με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στα νέα κτίρια είναι υποχρεωτικές.


Μαγειρεύοντας πιο νόστιμα, πιο γρήγορα, πιο οικονομικά
Κουζίνα και φυσικό αέριο πάνε μαζί. Ολοι οι διάσημοι σεφ στις μέρες μας δημιουργούν μόνο σε κουζίνες με φυσικό αέριο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Μαγειρεύοντας με φυσικό αέριο, όλες οι αγαπημένες σας συνταγές γίνονται πιο νόστιμες αφού, σε αντίθεση με την ηλεκτρική κουζίνα, έχετε κάθε στιγμή απόλυτο έλεγχο στην ένταση της ενέργειας που ψήνει, βράζει ή τηγανίζει. Οι εστίες δε χρειάζονται προθέρμανση και η ταχύ-τητα στο μαγείρεμα εντυπωσιάζει, όπως και η οικονομία (60% σε σχέση με το ρεύμα). Οσο για τη διαφορά στη νοστιμιά του φαγητού, αυτή φτάνει στο 100%! 
 
Πλεονεκτήματα φυσικού αερίου
1. Αυτονομία, αμεσότητα και ταχύτητα
2. Σταθερή και μόνιμη παροχή, χωρίς εξαρτήσεις
3. Ασφάλεια στη χρήση, χωρίς οσμές, θορύβους και ρύπους
4. Εύκολη και απλή εγκατάσταση εξοπλισμού με καθαριότητα και οικονομία χώρων
5. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών και του εξοπλισμού, με υψηλότερη απόδοση και μικρότερο κόστος συντήρησης, χωρίς πρόσθετες δαπάνες για την ομαλή λειτουργία τους (δεξαμενές, αντλίες, προθερμαντήρες κτλ.)
6. Οικονομία, αφού χρεώνεται όσο ακριβώς χρησιμοποιείται και δεν προπληρώνεται όπως το πετρέλαιο
7. Είναι οικονομικότερο από το πετρέλαιο και αρκετά φθηνότερο από τον ηλεκτρισμό
8. Δε χρειάζεται δεξαμενή αποθήκευσης.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι εδώ και ενάμιση αιώνα η άφθονη ενέργεια (πετρέλαιο) επέτρεψε μεν τη μεγάλη ανάπτυξη σε πολλούς τομείς της ζωής μας, τώρα όμως πρέπει να προσανατολιστούμε σε νέες πηγές λαμβάνοντας υπόψη τα περιβαλλοντικά προβλήματα, την αποτελεσματικότητα και την οικονομία (η τιμή του πετρελαίου προδιαγράφει την τιμή των άλλων μορφών ενέργειας, π.χ. φυσικού αερίου). Είναι μια εποχή που η οικολογική αντίληψη δικαιώνεται. Γι αυτό, αντί πολέμων και εξάρτησης από το πετρέλαιο, επιβάλλεται η άμεση συνεργασία και κινητοποίηση των κρατών για τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αποφασιστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών της.

Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου