Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Zώο, φυτό, πράγμα

  Πλήρης οδηγός!

Απαραίτητα:
Χαρτί και μολύβι!
(προαιρετικά: χάρακας για να τραβήξεις ίσιες γραμμές, ένα χοντρό βιβλίο για στήριγμα, κομπιουτεράκι για τους θεωρητικούς….)

Οι κατηγορίες:
Στην ουσία δεν υπάρχουν στάνταρ κατηγορίες! Και αυτό είναι το ωραίο με αυτό το παιχνίδι. Υπάρχουν βέβαια οι βασικές κατηγορίες «Όνομα, Ζώο, Φυτό, Πράγμα, Επάγγελμα» και από εκεί και πέρα είτε μπορεί να προσθέσεις ό,τι θέλεις π.χ. Χώρα, Χρώμα, Φαγητό, ή να μην παίξεις με καμία από τις παραπάνω και να διαλέξεις τελείως διαφορετικές κατηγορίες.

Το… ταμπλό του παιχνιδιού:
Στο χαρτί που έχει ο καθένας μπροστά του θα πρέπει να φτιάξει τόσες οριζόντιες ή κάθετες στήλες όσες και οι κατηγορίες που θα παίξουν + μία επιπλέον για τη βαθμολογία.

Ξεκινώντας:
Ο πρώτος παίχτης (τυχαία) ξεκινάει λέγοντας «Α» και συνεχίζει να λέει την αλφαβήτα από μέσα του μέχρι ο διπλανός του να τον διακόψει. Το παιχνίδι ξεκινά με το γράμμα στο οποίο τον σταμάτησε.

Τέλος γύρου:
Ο γύρος τελειώνει όταν κάποιος παίχτης συμπληρώσει όλες τις κατηγορίες και αφού πρώτα δώσει 10 δευτερόλεπτα προθεσμία στους συμπαίκτες του (ανακοινώνοντας φωναχτά τον αριθμό «1» για να ξέρουν από πότε ξεκινά ο χρόνος και φωνάζοντας «Stop» στο τέλος του.

Βαθμολογία:
Στο τέλος κάθε γύρου ανακοινώνονται με τη σειρά οι απαντήσεις και υπολογίζεται η βαθμολογία. Παίρνεις 20 βαθμούς αν είσαι ο μόνος που έχει βρει λέξη στη συγκεκριμένη κατηγορία, 10 βαθμούς αν η λέξη σου είναι διαφορετική από των υπολοίπων και 5 αν έχεις βρει την ίδια λέξη έστω και με έναν από τους συμπαίκτες σου.

Τέλος παιχνιδιού:
Ούτε το τέλος του παιχνιδιού είναι κάτι στάνταρ. Η μέγιστη διάρκεια είναι 24 γύροι (εκτός κι αν εσείς παίζετε σε άλλη γλώσσα….). Μπορεί όμως να σταματήσει και νωρίτερα, π.χ. αφού ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο σκορ.

Κανόνες:
Οι κανόνες συνήθως συμφωνούνται πριν το παιχνίδι ή και… κατά τη διάρκεια του. Δεν επιτρέπονται ξένες λέξεις σίγουρα αλλά από εκεί και πέρα πάλι τίποτε δε είναι στάνταρ. Θα πρέπει να γίνει μια «συμφωνία» για το τι ακριβώς μπορεί να θεωρηθεί ως «Πράγμα» ή αν π.χ. τα ποτά μπορούν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία «Φαγητό». Καλό θα είναι βέβαια να υπάρχει και ένα λεξικό τριγύρω για τυχόν ενστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου