Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ποιός είναι τελικά αυτός ο άλλος?

Από την Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία

Προσδιορισμός του "Άλλου"

Ο άλλος είναι ένα απροσδιόριστο συνήθως πρόσωπο. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας.

Πού τον συναντάμε και ποιός είναι ο σκοπός της ύπαρξής του

Τον συναντάμε σε 2 βασικές περιπτώσεις. Α) Βρίσκεται συχνά στην παρέα, αν και όχι πάντα. Όταν βρίσκεται στην παρέα είναι πάντα το extra μέλος της. Π.χ. σε μια παρέα 4 ατόμων είναι ο πέμπτος! Επίσης σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν τον βλέπει αλλά όλοι αναρωτιούνται "-Που πήγε/είναι ο άλλος; -Ποιός άλλος; -Δεν ήταν και κάποιος άλλος εδώ; -ΆΑ! Ναι! Πού είναι ο άλλος;"(Αυτές οι ερωτήσεις γίνονται κυρίως σε περιπτώσεις κατανάλωσης κάνναβης βιολογικά μεγαλωμένης στο Άμστερνταμ ή μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ ή μετά από πτώση από τον 1ο όροφο ή μετά από τον ύπνο ή μετά από κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων γουρουνοπούλας, από 15 κιλά και πάνω κατ' άτομο).

Β) Εάν δε βρίσκεται στην παρέα, ο σκοπός της ύπαρξης του στον κόσμο μας είναι η ανάληψη από μέρους του κάθε ευθύνης των άλλων. Π.χ. "Ας πάει ο άλλος για αυγά, εγώ βαριέμαι" ή "-Ποιός έσπασε το βάζο της θείας Γιαννούλας; -Ο άλλος! Όχι εγώ!". Βλέπουμε πως στη δεύτερη περίπτωση η λειτουργία της ύπαρξης του άλλου μοιάζει πάρα πολύ με αυτή του Κάποιου άλλου. Το θέμα είναι πως ο άλλος έχει πιο συγκεκριμένη υπόσταση από τον "Κάποιο άλλο" καθώς ο άλλος σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο στον οποίο βρισκόμαστε και εμείς, μια κατάσταση που βολεύει αρκετά στο να ρίξουμε τις ευθύνες πάνω του αν και επειδή βρίσκεται στον ίδιο χώρο με εμάς, απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα μετά απο επίρριψη πολλών ευθυνών σε αυτόν. Ο "Κάποιος άλλος" βολεύει παντού καθώς δε βρίσκεται στον ίδιο, σχετικά, χώρο με εμάς αλλά στο "κάπου αλλού", ένα δύσκολα προσδιορίσιμο μέρος της γης.

Πού μένει;

Ο άλλος μένει πολλές φορές μαζί μας, άλλες φορές απλά δε γνωρίζουμε πού μένει. Είναι ατίθασο πνεύμα και γυρίζει από εδώ και από εκεί.

Συμμετοχή σε κινηματογράφο, τηλεόραση κτλ.

Κινηματογράφος: "Οι άλλοι", "Οι ζωές των άλλων". Αυτές οι δύο μικρού μήκους ταινίες-ντοκυμαντέρ ήταν μια απόπειρα παρακολούθησης του άλλου, των συνηθειών του και της κατοικίας του. Γι' αυτό διαρκούν 5 λεπτά το καθένα με πλάνα αναρίθμητων "άλλων" οι οποίοι περπατούν αμέριμνα ή με πλάνα του απόλυτου κενού ή του σπιτιού του σκηνοθέτη (απόπειρα προσδιορισμού της κατοικίας του "άλλου").

Δικαίωση του άλλου

-Εσύ φταίς και όχι ο άλλος!
Επιβάτης του Τιτανικού στο παγόβουνο υπό την επήρεια ναρκωτικών(;) ουσιών
 
-Εσύ φταίς και όχι ο άλλος!
Ο ίδιος επιβάτης του Τιτανικού στον Καπετάνιο αφού πέρασε η επίδραση των ναρκωτικών(;) ουσιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου